The Integrity Talks

Disdrometrics and Triple Aqua win the Climate-KIC Business Competition (Dutch)

The Integrity Talks

Disdrometrics en Triple Aqua zijn tijdens de CleanTech BusinessDay in Rotterdam uitgeroepen tot de winnaars van de Climate-KIC Business Competitie. Climate-KIC, een Europese organisatie ter bevordering van klimaatinnovatie, heeft voor het eerst een dergelijke wedstrijd georganiseerd. Acht voorgeselecteerde MKB-ers hebben hun innovatieve ideeën aan een deskundige jury gepresenteerd, bestaande uit onder andere Albert Fischer van Yellow & Blue en Damien van der Bijl van InnovationQuarter.

De winnaars hebben van Climate-KIC Nederland een innovatievoucher ter waarde van €25.000 gekregen. Hiermee kunnen ze kennis en advies bij één of meerdere partners van het uitgebreide Europese netwerk van Climate-KIC inkopen. Volgens de jury beschikken ze over een enorme gedrevenheid, concrete, zakelijke doelstellingen en de mogelijkheid om de wereldwijde markt te kunnen ontsluiten.

Regenmeter

Disdrometrics heeft een praktische en onderhoudsvriendelijke regenmeter gepresenteerd. Dit apparaat is van belang om te kunnen voorspellen waar en hoeveel regen er gaat vallen. Door een nauwkeurige schatting en de digitale verwerking van gegevens, wordt het onderlopen van kelders, straten en viaducten en de bijbehorende schade van overstromingen voorkomen.

Voor Disdrometrics is het winnen van de voucher van groot belang, omdat ze in staat worden gesteld om met partners van Climate-KIC een kleine en krachtige zonnecollector te bouwen, die de regenmeter van elektriciteit kan voorzien.

Warmtepomp

Triple Aqua heeft een natuurlijke warmtepomp ontwikkeld die gebouwen kan koelen en verwarmen. De wijze waarop gebouwen momenteel verwarmd worden, zorgt voor de hoogste mondiale CO2-uitstoot. Daarnaast bevatten de warmtepompen die tot op heden worden ingezet, het gevaarlijke F-gas. Triple Aqua’s uitgekiende systeem is zelfs CO2-neutraal wanneer er groene stroom wordt gebruikt.

De voucher van Climate-KIC wil Triple Aqua gebruiken om de laatste stap te zetten. De pomp is klaar om geïnstalleerd te worden, alleen moet het energielabel verplicht gevalideerd worden. Triple Aqua kan dit nu geheel onafhankelijk, door één van de partners van Climate-KIC, laten uitvoeren.

Climate-KIC ontsluit nieuwe wegen, door het uitgebreide Europese netwerk van wetenschappers, studenten, multinationals, start-ups en overheden bij elkaar te brengen. Innovatie voor een noodzakelijke klimaatimpact en een zakelijk voordeel, kan alleen door partijen met elkaar te verbinden en gezamenlijk te investeren.

Chris Mooiweer, directeur Climate-KIC Nederland: “We hebben al een succesvol programma lopen om start-ups versneld naar de markt te brengen. De markt van het MKB is daarentegen nieuw voor ons. Dit programma werkt uitstekend voor hoog gespecialiseerde cleantech MKB-ers en de reacties zijn positief. Ik kijk uit naar de volgende editie van de Business Competitie in 2015, zodat we wereldwijd meer gemeenschappelijke klimaatinnovaties uit kunnen rollen.”

Over Climate-KIC

Climate-KIC is een leidende Europese organisatie ter bevordering van klimaatinnovatie. Climate-KIC is gericht op de mindering en aanpassing van klimaatveranderingen en werd als één van de kennis- en innovatiegemeenschappen – Knowledge and Innovation Communities (KIC’s) in 2010 door het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) opgericht. Het hoofdkantoor is in Londen gevestigd. Het EU-agentschap EIT houdt zich bezig met de bevordering van duurzame Europese groei en ontwikkeling van nieuwe ideeën, waarmee de grote uitdagingen waar we als wereldburgers voor staan, kunnen worden aangepakt. Het initiatief Climate-KIC is het grootste publieke-private samenwerkingsverband van Europa. De organisatie brengt bedrijven, academische instellingen en partijen uit de publieke sector in een community bij elkaar. Ook steunt Climate-KIC start-ups en leidt studenten op. Kennis en ideeën worden getransformeerd tot producten en diensten voor de beheersing van klimaatverandering en de doorvoering van noodzakelijke aanpassingen. Meer informatie via www.climate-kic.org.